Lesz-e pénz a közalkalmazottak bérkompenzációjára?

2017.09.12.

zárva

Lesz-e pénz a közalkalmazottak bérkompenzációjára?

900 millió forintot irányít át Orbán Viktor a közszférában dolgozók bérkompenzációjából az egyházi intézményekben dolgozóknak. A bérkompenzáció 2012 óta jár azoknak munkavállalónak, akik az adójóváírás megszüntetése miatt rosszul járnának. A rendszerváltás óta bevett gyakorlat, hogy az egyházi intézményekben dolgozókat a költségvetés azonosan kezeli a közalkalmazottakkal, méltányos tehát, ha a kormány forrásról gondoskodik az ő bérkompenzációjukhoz. Aggasztó viszont, hogy ezt a közszférában dolgozók bérkompenzációjára szánt pénzből vonja el, kockáztatva, hogy az ő esetükben erre nem marad pénz. A bérkompenzáció ugyanis a kormányra is kötelező, ám a kormány saját magára nézve nem mindig tartja irányadónak a szabályokat. Egyetlen munkavállaló sem foglalkoztatható például a minimálbérnél kevesebbért, az állam viszont annak alig 60 százalékáért kényszeríti dolgozni a közmunkásokat. A Demokratikus Koalíció ezért kérdést nyújt be a miniszterelnökhöz, arra szólítva föl őt, hogy nyilvánosan számoljon el a közszférában dolgozók bérkompenzációjával.   Niedermüller Péter Alelnök, EP képviselő, DK