DK: a kormány azonnal kezdje meg a szükséges CT és MR berendezések beszerzését!

2017.08.23.
cr DK: a kormány azonnal kezdje meg a szükséges CT és MR berendezések beszerzését! A Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt, hogy azonnal kezdje meg a szükséges MR-ek (mágnesesrezonancia-képalkotás) és CT (komputertomográfia) berendezések beszerzését, hogy minden nagyobb kórházban legyen a két létfontosságú műszerből. A párt egészségügyi kabinetjének vezetője szerdán azt mondta az MTI-nek, hogy az OECD-országokban átlagosan 13 MR jut egymillió emberre, míg Magyarországon ennek kevesebb mint a fele. László Imre hozzátette, 2010-ben 73 CT volt az országban, 2014-re ezeknek a száma "a Fidesz-kormány áldozatos tevékenysége révén" 76-ra emelkedett. Napjainkban 104 CT van az országban, de ezekből mindössze 19 mondható igazán korszerűnek, ráadásul a készülékek közül körülbelül 20-30 magánkézben van - mondta, jelezve: az egymillió főre jutó CT-k számában Magyarországot olyan országok előzik meg mint Szlovákia, Lengyelország, Törökország vagy Oroszország. Műszerekre nincs pénz, pedig egymást érik a kormányzati luxusberuházások; ilyen az, amikor egy kormány a saját népének az életén spórol - értékelt László Imre.