Barion Pixel

A BM vonja vissza a totális ellenőrzésre vonatkozó tervezetét!

2017.08.07.

lehallgatás

A BM vonja vissza a totális ellenőrzésre vonatkozó tervezetét! 

Budapest, 2017. augusztus 7., hétfő (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) felszólította a Belügyminisztériumot (BM), hogy vonja vissza azt a törvénytervezetét, amely lehetővé tenné az állampolgárok "totális ellenőrzését".

Niedermüller Péter, az ellenzéki párt társelnöke, EP-képviselője hétfőn Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, parlamenti vitára alkalmatlannak tartják a belügyminiszter személyes adatok kezelését érintő indítványát, amelynek több pontját Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is kritizálta. 

A DK politikusa szerint a tervezet semmilyen formában nem felel meg az adatkezelés szükségességre, arányosságra és célhoz kötöttségre vonatkozó alapelveinek.

Példaként említette, hogy a javaslatból nem derül ki, milyen feltételekkel működhet az új központi tárhelyszolgáltató, továbbá szerintük elfogadhatatlan az is, hogy a rendőrség akár valós időben, vagyis nem csak egyedileg indokolt esetekben férhetne hozzá ezen adatokhoz. Ez ugyanis lehetővé tenné bármely állampolgár megszakítás nélküli megfigyelését - tette hozzá.
Niedermüller Péter kijelentette, amennyiben nem vonják vissza a javaslatot, és azt változatlan formában elfogadja a parlament, az Európai Bizottsághoz fordulnak.


MTI 2017. augusztus 7., hétfő 12:30

RSS