Barion Pixel

Orbán haverjai viszik az agrár- és vidéktámogatásokat

2017.06.16.

korrupció

Orbán haverjai viszik az agrár- és vidéktámogatásokat

Egyre erősebben érzékelhető a hatása annak, hogy Lázár János maga alá gyűrte az agrár- és vidéktámogatásokat. Mostanra már Lázár osztogatja a tízezreket foglalkoztató nagyobb üzemektől elvont jövedelempótló támogatások milliárdjait is. Ezzel egyidőben a magyar kormány fokozatosan kivonul a mezőgazdaság támogatásából, a kiosztott támogatásnak egyre nagyobb hányadát, tavaly már 83%-át „Brüsszeltől” kapta az ország.

A sok ezer vidéki embert foglalkoztató üzemek és a családi gazdálkodók helyett a „Brüsszelt mindenáron megállítani akaró” Orbán hűbéresei és az Orbán-birodalmat kezelők viszik a milliárdokat. A nagy gazdaságok többsége – köztük Csányi és Simicska cégei is - ugyan jelentősen kevesebb támogatáshoz jutott, de az Orbán Viktor feleségével földeket birtokló felcsúti Flier család közel megháromszorozta a támogatási bevételeit. Birodalma öt nagy mezőgazdasági céggel bővült, a kezébe került a Horn-kormány idején privatizált állami gazdaságok közül is egy pár. Nagyot nyert Mészáros Lőrinc is, aki szintén öt új agrárcéggel is gazdagodott. Az első Orbán-kormány által puccs-szerűen privatizált 12 állami gazdaság közül tavaly kettő került Mászáros kezébe.

A DK szerint a fideszes urambátyám világban az európai közösségtől származó pénzek egyre nagyobb hányada kerül Orbán hűbéresei és strómanjai zsebébe. A kormányváltás után felül kell vizsgálni a támogatások elosztására, odaítélésére kialakított rendszert is.

Nagy-Huszein Tibor alelnök, DK
RSS