Barion Pixel

Közlemény: 6 éve történt a tatárszentgyörgyi gyilkosság

2015.02.23.
Dógi_JánosHat éve, 2009. február 23-án történt a tatárszentgyörgyi gyilkosság. Egy szervezett banda országszerte kilenc helyszínen támadta meg roma származású magyar családok otthonait, a bűncselekmény-sorozat 6 ember életét követelte, köztük egy gyermekét is. A rasszista vérengzés és gyerekgyilkosság akkor az egész ország számára felfoghatatlan volt, a támadások táptalajaként szolgáló faji megbélyegzés azonban ma már egy parlamenti párt körül is jelen van.

A Demokratikus Koalíció ma is mély gyásszal emlékezik Csorba Róbertre, ötéves kisfiára és a megbocsájthatatlan vérengzés minden áldozatára. A DK mindenkit szeretne emlékeztetni, hogy a származási alapon történő megbélyegzés vezetett a világtörténelem legsúlyosabb bűnéhez, ezért azt mindig kiemelt figyelemmel és elutasítással kell kezelni: akkor is, ha egy származása miatt megbélyegzett újszülöttről van szó és akkor is, amikor mindennaposak a rasszista és kirekesztő szavak egy politikai mozgalom környékén.

A Demokratikus Koalíció szerint a roma és nem roma származású magyar emberek együttélésének súrlódásait és problémáit csak és kizárólag józan és igazságos szavakkal szabad megközelíteni, mert az indulatos szavakat előbb-utóbb indulatos tettek is követhetik. A DK Roma Munkacsoportjának elsődleges célja az uszító szavakat józanságra cserélve elősegíteni a roma társadalom beilleszkedését ésmegszüntetni a faji alapú kirekesztést.

Ifj. Dógi János a DK Roma Munkacsoportjának vezetője

RSS