2017.06.10.
balna MTI: "Metrófelújítás - DK: Tarlós István a Bálna eladásából akarja fedezni a 3-as metró felújítását" Budapest, 2017. június 10., szombat (MTI) - A DK szerint Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester hazudott, amikor azt mondta, hogy a fővárosnál megvan a 3-as metró felújításához szükséges plusz forrás, hiszen azt részben a Bálna Budapest eladásából akarja előteremteni. Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi képviselője szombati sajtótájékoztatóján kijelentette: nincs meg a 3-as metró felújításához szükséges plusz 30 milliárd forint, ezért a főpolgármester ahelyett, hogy megszerezte volna a kormánytól a pénzt, a Fővárosi Közgyűlési jövő heti ülésén "dobra veri a legígéretesebb középületet", a Bálnát. Az erről szóló előterjesztést Tarlós István "nem túl férfiasan", a 82.-ként "dugta el" a többi közé, amellé ráadásul nem csatoltak értékbecslést, így a fővárosi képviselőknek a szavazáskor fogalmuk sem lesz, hogy az épület a dokumentumban szereplő 11 milliárd forintot éri-e vagy sem - mondta. Hozzátette, a DK várja a főpolgármester válaszát arra, hogy ő tudja-e már, ki fogja megvenni a Bálnát, és az esetleg nem Mészáros Lőrinc-e. Gy. Németh Erzsébet közölte, hogy a DK nem fogja támogatni a Bálna eladását, azt nem tartja megengedhetőnek. Álláspontjuk szerint a 3-as metró felújítását mindenképpen plusz kormányzati forrásból kell megoldani. A főpolgármester csütörtökön sajtótájékoztatón közölte, hogy a kormány nem ad többletpénzt a 3-as metró felújítására, ezért a főváros saját megtakarításához akar nyúlni. A kormánnyal korábban kötött, 137,5 milliárd forintról szóló támogatási szerződés érvényes, az az egyik szakaszra és az alagút munkálataira biztosít fedezetet - mondta. Beszámolt arról is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök "komolyabb forrást" helyezett kilátásba arra, hogy elbontsák a Nyugati téri és a Rottenbiller utcai felüljárót. Pénteken Tarlós István azt közölte az ATV Start című műsorában: a főváros gazdálkodásából származó pénzmaradvány várhatóan biztosítja a 3-as metróvonal felújításának teljes befejezését. MTI 2017. június 10., szombat