Külföldi egyetemek - DK: Navracsics indítson uniós vizsgálatot a CEU ügyében!

2017.04.06.
CEU_logo_color Külföldi egyetemek - DK: Navracsics indítson uniós vizsgálatot a CEU ügyében!     Budapest, 2017. április 6., csütörtök (MTI) - A Demokratikus Koalíció arra szólította fel Navracsics Tibor oktatásért felelős uniós biztost, hogy indítson vizsgálatot a kormány "CEU-ellenes" törvénye miatt. A párt szóvivője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa eddig csak "halkan és visszafogottan" állt ki az egyetem mellett, "a kisujját azonban nem volt hajlandó megmozdítani érte". Ideje, hogy Navracsics Tibor ne fideszes pártkatonaként, hanem uniós biztosként viselkedjen - tette hozzá Gréczy Zsolt. A politikus szavai szerint az ügyben a Fidesz mára gyakorlatilag mindenkivel szembe került. Felhívta a figyelmet, hogy a Politico című lap csütörtökön idézte Frank Engel luxemburgi néppárti képviselő levelét, amiben azt kérte a Fidesztől, hogy hagyják ott az Európai Néppártot (EPP), míg Magyarországtól azt, hogy lépjen ki az EU-ból. Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője pedig azt várja az Európai Bizottságtól, hogy vizsgálják meg a magyar felsőoktatási törvény módosítását - emlékeztetett. Fokozni kell a kormányon levő nyomást, a DK abban bízik, hogy az együttes hazai és külföldi nyomás olyan erővel nehezedik a kabinetre, hogy kénytelenek lesznek visszakozni CEU-ügyben - válaszolta arra a kérdésre, hogy egy uniós vizsgálattal milyen eredményt lehet elérni. bnd \ bdó MTI 2017. április 6., csütörtök 12:07