2017.03.23.
03-05-d0001DFA1b627cabe08a62-1 DK: A rendőrség nem pénzbehajtásra való – Már az EU szemét is csípik az aránytalan közúti bírságok Pár hete több olyan fővárosi kereszteződéssel is foglalkozott a sajtó, ahol a kifejezetten arra apellálva változtatták meg a forgalmi rendet, hogy tömegesen lehessen bírságolni az autósokat, méghozzá több tízezer forintos mértékben. Mostanra az Európai Unió Bírósága is kimondta, hogy ellentétes az uniós joggal az aránytalan, rosszhiszemű büntetések rendszere, azaz a rendőrség pénzbehajtása a magyar utakon. Nincs még egy ország az EU-ban, ahol egy-egy figyelmetlen és jellemzően veszélytelen kanyar után rendre a maximális büntetéssel, esetenként 150 ezer forinttal büntetik az autósokat, sőt kifejezetten ezért alakítgatják a forgalmi rendet. A hatóságok eközben sokkal kevésbé hatékonyak a bűnüldözés terén, ami azt sugallja, hogy az Orbán-kormány szimpla pénzbehajtóként néz a magyar rendőrökre. A Demokratikus Koalíció emlékezteti a kormányt, hogy a rendőrség nem pénzbehajtásra való, valamint a KRESZ-t sem arra találták ki, hogy az üzemanyagon lévő rekordmagas adókon, az autópálya- és útdíjakon túl is le lehessen húzni még egy bőrt az autósokról. A DK szerint szégyen, hogy ismét az Európai Uniónak kell megvédenie a magyarok érdekeit az Orbán-kormánnyal szemben. Molnár Csaba Ügyvezető alelnök EP-képviselő DK