Szent Pál és a püspök

2014.03.26.

Jómagam és a Demokratikus Koalíció nevében sajnálkozásomat fejezem ki amiatt, hogy 2014. március 26-án „Szent Pál és a püspök” címmel – mint utólagosan kiderült, valótlan sajtóinformációkra alapozva - olyan közleményt adtam ki, amely alkalmas lehetett Dr. Kiss-Rigó László püspök és Dr. Kovács József általános helynök személyiségi jogainak megsértésére. Sem nekem, sem a Demokratikus Koalíciónak (DK) nem állt szándékunkban a püspök úr és a püspöki általános helynök úr becsületének csorbítása.

Molnár_Csaba_fb„Vessétek ki azért a gonoszt magatok közül" – tanítja Pál apostol (1Kor 5,13). Jézus magas rangú követői között is akad azonban, aki nem a gonoszt, hanem az azt kivetni akarót vetné ki az egyházból. Költségvetési csalás gyanúja miatt folyt nyomozás a szeged-csanádi egyházmegyében, amely közleményben tudatta, hogy ennek során „örömmel és készséggel együttműködik" a NAV-val. Az öröm azonban aligha lehetett túlzott, mert a püspökség szinte azonnal megindította a hajszát a bejelentők után. Kovács József püspöki helynök lefoglalta Maronka Lajos gádorosi diakónus számítógépét, áruló adatokat keresve benne. A diakónust megfenyegették, hogy elmozdítják szolgálatából és megfosztják szolgálati lakásától, ha szorgalmazza a bűncselekmények földerítését – ez a későbbiekben meg is történt. Az ügyészség alaposnak ítélte a gyanút, hogy ezzel megvalósult a kényszerítés bűntette, és nyomozást folytat Kiss-Rigó László püspök és Kovács József ellen. A galferences blog állítása szerint nemrégiben, amikor a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán folytattak nyomozást korrupció gyanúja miatt, Kiss-Rigó László szintén a följelentők után indított kutatást. A Demokratikus Koalíció emlékezetébe idézi ezért a püspök úrnak Szent Pál filippibelieknek szóló intelmét: „Hogy legyetek feddhetetlenek és tiszták, Istennek szeplőtlen gyermekei az elfordult és elvetemedett nemzetség közepette, kik között fényletek, mint csillagok e világon." (Fil 2,15)   Molnár Csaba Ügyvezető alelnök Demokratikus Koalíció