2016.11.05.
niedermullerpeter_168ora_20150615 A Demokratikus Koalíció nemzetközi intézményekhez fordul a Gyermekvédelmi Törvény módosítása miatt A Gyermekvédelmi Törvény módosítása, amely szakmai egyeztetés nélkül képviselői indítványként került Parlament elé, a kapkodó törvényhozás újabb selejtje, amely súlyosan sérti éppen az érintett gyerekek jogait. A módosítás súlyos veszélyeztetésnek minősítené, ha a szülők a nem működnek együtt az oktatási vagy egészségügyi rendszerrel, azt azonban, hogy mi számít ennek, nem határozza meg. Ezt azt jelenti, hogy súlyos jogbizonytalanság alakul ki, ahol a hatóságok önkényesen elvehetik a gyerekeket a családjuktól. A gyermekvédelemben valóban szükség van változásra. De ennek útja nem a családok szétszakítása, hanem a gyermekvédelmi intézmények, a szociális alapellátás, a családsegítő hálózat megerősítése, az együttműködés javítása. Czibere Károly államtitkár egy háttérbeszélgetésen úgy fogalmazott, hogy azt „büntetnék”, ha a gyerek ruházata vagy táplálkozása nem megfelelő. Az államtitkár talán nem tudja, hogy ma minden ötödik magyar gyerek mélyszegénységben él. Ebből a 400 ezer gyerekből 200 ezer alkalmilag, 30-50 ezer rendszeresen éhezik. Őket mind el akarják venni a családjuktól? A kormány nem segíti a szegény családokat, hanem hatami eszközökkel bünteti őket. Ha a Parlament a jelen formájában fogadja el a törvényt, a Demokratikus Koalíció az Európa Tanács és az ENSZ emberi jogi biztosához fordul, hogy védelmet találjon a magyar gyermekek számára. Niedermüller Péter a DK alelnöke, EP képviselő