Hat nemzet fiai haltak meg Aradon a magyarokért

2016.10.06.
static_pa_1_4e35b4f64292a58b523c7da8b270f94d DK: Hat nemzet fiai haltak meg Aradon a magyarokért Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knezić Károly, Láhner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác, Vécsey Károly. Legnagyobb nemzeti mártírjaink, az 1848/49-es szabadságharc tizenhárom tábornoka 167 éve Aradon Haynau táborszernagy parancsára halt vértanúhalált. A négy magyaron kívül négy német, két örmény, egy osztrák, egy szerb és egy horvát. Ha úgy tetszik, mindnyájan bevándorlók, akikből a magyar szabadság ügye faragott magyar tábornokot. A Demokratikus Koalíció tisztelettel és megrendülten hajt fejet több mint másfél évszázad távolából a mártír tábornokok emléke előtt, akik hat különböző nemzet fiaiként áldozták életüket a magyar szabadságért. Büszkén gondol ugyanakkor arra, hogy a magyar választópolgárok nem bizonyultak méltatlanoknak az aradi tizenhármak emlékéhez; néhány napja meggyőző többséggel utasították el azt a szégyenletes, idegengyűlölő kampányt, ami néhány ezer külfölditől féltette a magyar kultúrát és a magyar nemzeti identitást, és aminek kiagyalói idegenként rekesztettek volna ki a magyarságból a tizenhárom tábornok közül kilencet. DK sajtóiroda