2016.10.04.
fullsizerender Kvótareferendum- DK: az Európai Tanács is megerősítette, hogy Orbán megszavazta a kvótákat Budapest, 2016. október 4., kedd (MTI) - Az Európai Tanács (ET) elnöke hivatalos levélben erősítette meg, hogy februárban Orbán Viktor is megszavazta a kvótákat, amikor igennel voksolt a testület erről szóló határozatára - mondta a Demokratikus Koalíció szóvivője. Gréczy Zsolt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján közölte, hogy pártjuk ügyvezető alelnöke, Molnár Csaba Donald Tuskhoz, az ET elnökéhez fordult az ügyben. A válaszlevél szerint a magyar miniszterelnök is igennel szavazott arra a határozatra, amelyikben az is áll, hogy "valamennyi, tavaly decemberben elfogadott intézkedést a lehető leggyorsabban végre kell hajtani, a migránsok unión belül történő áthelyezésekre vonatkozó határozatokat, valamint a visszaküldést és visszafogadást biztosító intézkedéseket is beleértve". Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a levél szerint a miniszterelnököket és elnököket tömörítő Európai Tanács egyhangúan fogadta el a határozatot, vagyis - tette hozzá - a dokumentumot Orbán Viktor is aláírta. A népszavazás érvénytelensége ilyen szempontból még szerencsés is a magyar kormányfő számára, mert nem kell szembemennie saját korábbi döntésével, "a kvóta elfogadásával" - fogalmazott Gréczy Zsolt. Arra is kitért, hogy a pozsonyi uniós csúcson az is kiderült, hogy nem lesznek kötelező kvóták. Orbán Viktor magyarázattal tartozik az országnak, hogy miért "hazudta magát" kvótaellenes politikusnak és miért kezdeményezett népszavazást a saját döntése ellen - jelentette ki. bnd \ bzt \ bdó MTI 2016. október 4., kedd 11:56