Barion Pixel

Szakemberek helyett a csókosoké a vidékfejlesztés

2016.09.27.
letoltes
SZAKEMBEREK HELYETT CSÓKOSOKAT
A VIDÉKFEJLESZTÉSBE
Megalakult a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnöksége, amely elvben szervezi a vidék, továbbá az uniós és a hazai kormányzat szereplőinek együttműködését, és elősegíti, hogy a vidéki térségek megfeleljenek a 21. század gazdasági, környezeti és társadalmi kihívásainak.
A vidékfejlesztés céljai kiemelkedő fontosságúak, Fazekas agrárminiszter mégsem ültetett az Elnökségbe szakembereket. Az elnöki pozíciót a jövőben is az a Sáringer-Kenyeres Tamás tölti be, aki kipróbált pártkatona, de a tagok jó részénél is a hűség, s a „népnemzeti” mivolt lehetett a kinevezési vezérelv. A kinevezettek közt két egyházi személy mellett Ékes József volt ajkai fideszes országgyűlési képviselő is szerepel (ő többek között a vörösiszap-katasztrófa után közadakozásból összegyűlt 3 milliárd Ft „elillanása” körül tüsténkedett). Az aduász persze Tellér Gyula miniszterelnöki főtanácsadó, akinek semmi köze a vidékfejlesztéshez, de tanácsaival segíti a Fideszt abban, hogy minél olajozottabb legyen a NER. Az új Elnökség legfontosabb feladata hozzáértés híján természetesen nem is a támogatások szakszerű hasznosítása, hanem a „közpénzjelleg” mielőbbi eltüntetése lesz.
A Demokratikus Koalíció a kormányváltás után a Sokak Magyarországában felül fogja vizsgálni a vidékfejlesztési pénzek elsíbolását, s a felelősségre vonással együtt törvényes alapokra fogja helyezni az EU-s támogatások hatékony felhasználását.
Kemény Ádám
az Országos Tanács tagja
agrárkabinet-vezető DK
RSS