Barion Pixel

Kvótareferendum - Gyurcsány: a manipuláció szándéka köti össze 2006-ot és a jelenlegi kampányt

2016.09.14.
 

Kvótareferendum - Gyurcsány: a manipuláció szándéka köti össze 2006-ot és a jelenlegi kampányt

Szeged, 2016. szeptember 14., szerda (MTI) - A manipuláció szándéka, amely összekapcsolja a tévészékház 2006-os ostromát és a jelenlegi népszavazási kampányt - közölte A Demokratikus Koalíció elnöke szerdán Szegeden.

Akik akkor puccsot próbáltak elkövetni a kormány ellen, most a magyar nemzettel szemben teszik ezt azzal, hogy történelmileg rendkívül veszélyes és politikailag is káros játszmába kényszerítik - mondta Gyurcsány Ferenc egy lakossági fórumon.

A tíz évvel ezelőtti és a mai manipulátorok ugyanazok. Titkosszolgálati hangfelvételek bizonyítják, hogy fideszes középvezetők szervezték az akkori megmozdulásokat - közölte a pártelnök.

A legfontosabb bizonyítékokat azonban a kormány államtitkokká nyilvánította. Létezik két olyan dosszié, amely feltárja, a Fidesz legfelsőbb vezetői köre milyen módon érintett a megmozdulások kirobbantásában - mondta a politikus, aki részleteket nem árult el a dokumentumok tartalmáról, de célzott a miniszterelnök és a házelnök érintettségére.

 El fog jönni az a pillanat, amikor "a mi kormányuk" ezeket nyilvánosságra hozza - közölte a DK elnöke, hozzátéve: ekkor joga lesz a magyar népnek, hogy a szemébe nézzen azokkal, akik lángra lobbantották a főváros egy részét.

 Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, a miniszterelnök igen kockázatos fegyvert adott az ellenzék kezébe, és félve a szavazás eredménytelenségétől, egyre magasabbra emeli a tétet. Ebbe illik bele szerinte Orbán Viktor hétfői beszéde, amelyben azt állította az ellenzéki vezetésű városokról, hogy azok készek befogadni a menekülteket.

Aki ilyen "ordas nagy hazugságra képes", elveszítette magabiztosságát és a mértéket - mondta a politikus, leszögezve, egy városnak sincs joga állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt adni, erre csak az államnak van lehetősége. 

A miniszterelnök tisztában van a jogi helyzettel, tudatosan manipulatív szándékkal nem mond igazat - tette hozzá.

 A fideszes településeket elképesztő nyomás alá helyezve, megüzenték az érintetteknek, fejvesztés terhe mellett el kell érniük, hogy legalább 50 százalék elmenjen szavazni. Ellenzéki vezetésű városoknál erre nincs lehetőség, ezért még jobban meg kell rémíteni a helyi lakosságot, akár hazugságok árán is - közölte a DK elnöke.

 Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, fenyegetéssel nem lehet normális országot teremteni. A politikus biztos abban, hogy a népszavazási kampány hosszabb távon az ország kárát okozza, hiszen bár a szavazás lezajlik október 2-án, a félelmek itt maradnak.

 A DK nem akarja hozzásegíteni a miniszterelnököt ahhoz, hogy gyengítse a magyarok európai elkötelezettségét, és ahhoz sem, hogy az eredményeket úgy értelmezhesse, az emberek támogatják politikáját - mondta a pártelnök, ezért arra kérte azokat, akik úgy gondolják, más kormányzásra van szükség, távolmaradásukkal üzenjenek, hozzásegítve a demokratikus ellenzéket egy régóta várt közös sikerhez.

MTI 2016. szeptember 14.

  

RSS