Barion Pixel

Az Orbán-kormány elitta a tejpénzt is?

2016.09.09.
3062003-00201800 Az Orbán-kormány elitta a tejpénzt is? Az óvodások és általános iskolások részére szervezett ingyenes tejakciót hazánkban először Makón hirdették meg 1937-ben. Az ingyenes, szervezett keretek között történő iskolai tejfogyasztás az eltelt bő hetven év alatt többször is szünetelt, és számos alkalommal indították újra.
  1. május 1-jén, a baloldali kormány hozott határozatot a program újraindításáról. A döntéshozók azt remélték, hogy csökkenthető a gyermekek körében egyre növekvő csontritkulásos esetek száma, és megváltoztathatóak az iskolai büfékhez köthető, többnyire egészségtelen élelmiszer-fogyasztási szokások. Az elmúlt tanévben is 400 ezer tanuló fejenként két és fél deci tejet kapott tízóraira, a program pedig a tejágazat túltermelési gondjain is enyhíthet. A program illeszkedett az Európai Iskolatej Programba is.
A tejágazat súlyos értékesítési gondokkal küzd, eközben a kormányt megjelenítő KLIK bejelentette, hogy ebben a tanévben alig felére csökkentik a programban részt vevő járások számát. Úgy látszik, a kormány elitta a tejpénzt is, és sutba vágta a gyerekek egészséges táplálkozásra nevelésének ügyét is. A DK szeretné biztosítani a Fidesz vezetőit, hogy a tudomány mai állása szerint tej annak ellenére egészséges a gyerekek számára, hogy már a Gyurcsány-kormány is annak tartotta. Egyúttal arra is felhívjuk az illetékesek figyelmét, hogy a gyerekek által elfogyasztott tej is valós keresletet jelent a nehézségekkel küzdő tejágazatban. Nagy-Huszein Tibor Alelnök, DK
RSS