2016.09.07.
12715632_945472098876538_3236043036428064985_n (1) Kvótareferendum - Gyurcsány: a kormány előre hozott választásnak tekinti a népszavazást     Miskolc, 2016. szeptember 6., kedd (MTI) - Gyurcsány Ferenc szerint a kormány az október 2-i népszavazást egy előre hozott választásnak tekinti, amelynek a tétje sok tekintetben össze is vethető egy választással. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kedden Miskolcon, az ITC székházban tartott lakossági fórumon azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök önmagát a megmentő szerepébe helyezi, eltereli a figyelmet. Úgy fogalmazott: "évek óta nem kormányoznak", azt szeretnék, ha a kvótareferendum lenne a magyar közélet középpontjában, és a valódi gondok, bajok így felszínre sem kerülhetnek. A volt miniszterelnök szerint az a kormány szándéka, hogy egyre messzebb vigye az országot az Európai Uniótól. Az ellenzéki politikus hozzátette: nem lehet a történelemmel ilyenfajta gúnyt űzni. Szerinte a kormány elsősorban tovább akarja fokozni az európai együttműködéssel kapcsolatos kételyeket, másrészt a népszavazást - annak sikere esetén - saját politikájának igazolására fogja felhasználni. Mint mondta, a magyarok kifejezetten Európa-pártiak, félelmeikkel együtt. Az október 2-i népszavazás pedig "egy nagyon veszélyes játszma". Emiatt - szerinte - a népszavazásnak érvénytelennek kell lennie, ezért nem kell részt venni a voksoláson, és ezért kérik a választókat, maradjanak otthon. "Nem lehet engedni, hogy a kormány történelmi zsákutcába vigye az országot, ki kell kerülni a csapdákat" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, megjegyezve, hogy a kampány rövid, mindössze négy hét van a szavazásig Az a cél, hogy más országot teremtsünk, amelyben nem az indulaton, a haragon és a félelmen van a hangsúly, hanem a reményen. Ehhez legyen elég bátorságunk - jelentette ki a DK elnöke. (FOTÓ) bbv \ bri \ hgp MTI 2016. szeptember 6., kedd 19:29