Orbán 4 pontja – 3 káros, 1 lopás

2016.08.26.
sokak_plazma_kék DK: Orbán 4 pontja – 3 káros, 1 lopás Angela Merkel német kancellár a mai napon a V4-ek kormányfőivel tárgyal Varsóban. A találkozóra Orbán Viktor egy 4 pontos javaslattal érkezett. Az első pontban Orbán Viktor közös EU-s hadsereget szeretne, mintegy visszamondva Gyurcsány Ferenc egy évvel ezelőtt megfogalmazott javaslatát. A második pont szerint Orbán kevesebb hatalmat adna az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek, ellenben több hatalmat adna a kormányfőket tömörítő Európa Tanácsnak, azaz saját magának. Orbán harmadik pontja szerint a szociális kérdéseket és a migrációt nemzeti hatáskörben kellene kezelni. Ezek szerint a miniszterelnöknek az utóbbi egy év sem volt elég arra a felismerésre, hogy az olyan globális feladatokat, mint a migráció, csak globálisan lehet kezelni. A DK szerint a szociális kérdés is Európa legfontosabb feladatainak egyike. Az orbáni javaslat negyedik pontja szigorú költségvetési fegyelmet írna elő az európai gazdaságpolitika számára. Kétségkívül ez a pont okozhatja majd a legvidámabb perceket Angela Merkelnek, elvégre a javaslatot Orbán az EU leggyengébb gazdaságával „büszkélkedő” kormányfőjeként tette. A Demokratikus Koalíció szerint Orbán 4 pontjából 3 elfogadhatatlan, a maradék egy pedig valójában a DK pontja, amelyet a Sokak Magyarországa program is tartalmaz. A DK szerint a magyar miniszterelnök csak nevetségessé tette magát mai varsói látogatásán. Molnár Csaba Ügyvezető alelnök DK Niedermüller Péter Alelnök DK