Barion Pixel

Lopott amerikai sporthimnusz ’56 emlékére? – Orbán tartozik egy bocsánatkéréssel és 50 millióval

2016.08.19.

Lopott amerikai sporthimnusz ’56 emlékére? – Orbán tartozik egy bocsánatkéréssel és 50 millióval

A sajtó szerint az Orbán Viktor megrendelésére készült 1956-os dal egy 2007-es, Miami sportolóinak írt dal átdolgozása. A közbeszédbe leginkább „Magyarország halszagú” néven bekerült dalért a kormány 50 millió forintot fizetett ki.

Az Orbán-kormány láthatóan 1956 emlékében is csak egy alkalmat lát a lopásra, hiszen nem tudunk olyan Miamiban élő amerikai sportolóról, aki részt vett volna a magyar forradalomban. Kevés olyan alkalom van, amikor ennyire egyértelmű, hogy az Orbán-kormány semmibe veszi a magyarság és a nemzet szimbólumait: az országnak elvileg egy újrahasznosított amerikai sporthimnusszal kellene emlékeznie a múlt századi magyar történelem leghősiesebb eseményére, mintha az orosz tankok elleni félelmet nem ismerő ellenállás egyenértékű lenne pár három pontos dobással vagy más amerikai sporteredménnyel.

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány páros lábbal tipor az ’56-os forradalmárok emlékén a lopott amerikai dallal. A DK felszólítja Orbán Viktort, hogy kérjen bocsánatot a magyaroktól és fizettesse vissza a dalért kifizetett 50 millió forintot! A DK szerint a magyar forradalom és szabadságharc emléke igenis megérdemel egy új, valóban az emlékezés szellemében megírt művet, persze éppen a Fidesztől tudjuk, hogy „az 1956-os forradalomra emlékezni senkinek sem kötelező”.

Gréczy Zsolt

Szóvivő

 

DK

RSS