Orbánnak Moszkvában a helye az ’56-os emlékévben!

2016.08.17.
nieder DK: Orbánnak Moszkvában a helye az ’56-os emlékévben! A nol.hu információi szerint hiábavaló volt a hónapok óta folytatott fideszes lobbi, az Egyesült Államok nem tart konferenciát az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján, mert véletlenül sem szeretnének színpadot adni Orbán Viktornak. Tíz évvel ezelőtt az Egyesült Államok „Magyarország modellként szolgál a világ számára” címmel szervezett konferenciát az ’56-os forradalom 50. évfordulójára. A Capitoliumban megtartott konferencián George W. Bush amerikai elnök is jelen volt, aki aztán júliusi budapesti látogatásán azt mondta, hogy „Magyarország Európa szívében a szabadság diadalát képviseli a zsarnokság felett.  Amerikában büszkén tekintik Magyarországot barátnak.” Hazánk nyugati szövetségesei az 56-os hősök szellemi örököseiként tekintettek a Gyurcsány-kormányra - ellentétben Orbánnal. A Demokratikus Koalíció szerint, ha Orbán Viktor nemzetközi eseményen szeretne az ’56-os hősökre emlékezni, akkor Moszkvában a helye. A DK szerint az üzenet egyértelmű: Amerikában nem látják szívesen Putyin európai hídfőállását, mert semmi keresnivalója a szabadságért vívott magyar forradalom megemlékezői között. A DK szerint az oroszbarát jobboldal történelmi szégyene, hogy az ’56-os forradalomra külföldön szinte már csak Moszkvában tudnának megemlékezni. Niedermüller Péter alelnök, EP-képviselő DK