Csak kampányfogás volt a CSOK – A DK állami bérlakás-rendszert hozna létre

2016.08.15.

Csak kampányfogás volt a CSOK – A DK állami bérlakás-rendszert hozna létre

A nol.hu információi szerint hiába vannak már több, mint tízezren a CSOK igénylői, alig jutott el valaki odáig, hogy lakást is tudjon vásárolni, a hitelintézetek is csak igénylésekről és kérelmekről beszélnek. Az Orbán-kormány által beharangozott lakástámogatás üres ígéret, hazug kampányfogás maradt csupán.

A CSOK konstrukciója eddig csak arra volt jó – azon kívül, hogy jó sok plakátra lehetett ráírni - , hogy aránytalan áremelkedést okozzon a lakáspiacon, ellehetetlenítve azokat, akik egyébként is új lakást szerettek volna vásárolni. A CSOK ráadásul szembemegy a Nyugat-Európában már bevált lakástámogatási rendszerekkel, ahol maga az állam kezeskedik az lakások felépíttetéséről, hogy aztán kedvezményesen, a piaci ár alatt adja bérbe azokat az állampolgárainak. Ezekben az országokban anélkül juthatunk lakhatáshoz, hogy el kellene adósítanunk magunkat egy hibás állami konstrukció keretében, mint amilyen a CSOK.

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány átverte az embereket a CSOK ígéretével, hiszen a legtöbb igénylő a mai napig sem jutott lakáshoz. A DK ezzel szemben olyan állami bérlakás-rendszert hozna létre, amely kihasználja a jelenleg üresen álló számtalan állami és önkormányzati lakást, valamint vállalja az új lakások építésének költségeit, hogy senkinek se kelljen a lakhatásért eladósítania magát.

Niedermüller Péter

Alelnök