Barion Pixel

Orbán egészségügyi tanácsadója egy offshore cégen keresztül lophatta el a magyar egészségügynek szánt EU-s pénzeket?

2016.08.14.

Orbán egészségügyi tanácsadója egy offshore cégen keresztül lophatta el a magyar egészségügynek szánt EU-s pénzeket?

Magyarország 2015-ben 38 milliárd forint értékben hívhatott le EU-s támogatásokat kifejezetten röntgengépek beszerzésére. A pályázatokat nem a gyártók, hanem pár kis közvetítőcég nyerte, köztük a VMD Kft. A céget az a Maróth Gáspár vezette, aki az első Orbán-kormány alatt a miniszterelnök személyes egészségügyi tanácsadója volt. Miután az ügyben kartellgyanú miatt vizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal, valamint kiderült, hogy a VMD-t egy offshore cég birtokolhatja, Orbán egykori tanácsadója – legalábbis formálisan – kiszállt a cégből.

Nem csoda, hogy Orbán embere menekül a vizsgálatok elől, hiszen a DK az utóbbi hetekben több röntgenbeszerzés esetében is komoly visszaélésekre világított rá: volt ahol háromszor annyiba került ugyanaz röntgen, mint pártíz kilométerrel arrébb, és volt, ahol még ma is dobozban áll a kormány által már kifizetett berendezés.

A Demokratikus Koalíció válaszokat vár Orbán Viktortól és az EU-s pénzek elosztásáért felelős Lázár Jánostól! Miként nyerhetett EU-s támogatásokat egy offshore cég által birtokolt vállalkozás? Mennyi EU-s pénzt menekített külföldre a röntgenbeszerzéseken milliárdos bevételt szerző egykori Orbán-tanácsadó? És végül: ki fogja felelősségre vonni a magyar egészségügynek szánt EU-s pénzeket fosztogató Orbán-közeli üzletembert?

Varju László

Alelnök

DK

RSS