Az Európai Bizottság szerint nincs jelentősége a népszavazásnak

2016.08.12.

Az Európai Bizottság szerint nincs jelentősége a népszavazásnak

Budapest, 2016. augusztus 11., csütörtök (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője szerint az Európai Bizottság számára nincs jelentősége az októberi népszavazásnak, az nem írja felül a magyar kormány európai uniós kötelezettségeit.

Niedermüller Péter csütörtökön az MTI-nek azt mondta: a kvótareferendum ügyében júliusban írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, amelynek elnöke válaszában világossá tette, hogy a bizottság számára nincs jelentősége a magyar népszavazásnak, vagyis az semmit sem változtat a kvótarendszeren. Jeane-Claude Juncker válaszában azt is a leszögezte, hogy a népszavazás eredményétől függetlenül a magyar kormánynak be kell tartani az EU-tagságból fakadó kötelezettségeit - tette hozzá.

DK EP-képviselője úgy vélte: a kormány hónapok óta azzal "hergeli az embereket", hogy a referendumon üzenhetnek Brüsszelnek, azonban most bebizonyosodott, hogy az "álnépszavazás" nem a kvótarendszerről szól, hiszen arra semmilyen hatása nincs, hanem a kormány arra kér felhatalmazást, hogy kivezesse Magyarországot az EU-ból.

Közölte: ezért a DK továbbra is arra buzdítja a magyar választópolgárokat, hogy ne vegyenek részt a népszavazáson, ne legyenek részesei ennek a "gyalázatos kezdeményezésnek". A távolmaradás nem passzivitás, hanem határozott politikai véleménynyilvánítás arról, hogy Magyarország az EU tagja maradjon - jelentette ki Niedermüller Péter.

MTI 2016. augusztus 11., csütörtök 13:05