Barion Pixel

A kormány vegye észre, hogy hazánk már nem az oszmán birodalom része

2016.08.06.

A kormány vegye észre, hogy hazánk már nem az oszmán birodalom része

A török kormány a puccskísérlet utáni tisztogatás hevében arra kérte a magyar kormányt, hogy zárjon be egy Magyarországon működő alapítványi iskolát, mert az szerintük Fethullah Gülenhez köthető. Az Orbán-kormánytól eddig csak annyira futotta, hogy „megvizsgálja” az Erdoğan-rezsim kérését.

Az Orchidea kéttannyelvű alapítványi iskola 10 éve működik Budapesten és nem kap pénzt a török államtól, a török kormány ennek ellenére szeretné bezáratni az iskolát. Orbán Viktor illiberális elvbarátja tehát már külföldi intézmények működését szeretné ellehetetleníteni azért, hogy hazájában látványos harcot mímeljen a török kormány aktuális „Soros Györgyével”. Ha az Orbán-kormány ebben partnernek mutatkozik, akkor soha, semmilyen hazai oktatási vagy más intézmény nem érezheti magát biztonságban, hiszen bármikor hasonló kérés érkezhet egy illiberális diktátortól. Aki korábban „nem leszünk gyarmat” felkiáltással féltette Magyarország szuverenitását az EU-tól, annak kötelessége rendre utasítani egy ilyen kéréssel előálló külföldi autokráciát.

A Demokratikus Koalíció szerint a kormánynak egyértelművé kell tennie, hogy Magyarországon a magyar kormány dönt az oktatási intézményekről, és egyetlen külföldi hatalom sem korlátozhatja Magyarországon az oktatás és a szólás szabadságát biztosító, jogszerűen működő intézményt.

Ara-Kovács Attila

A DK elnökségének tagja, a Külügyi Kabinet vezetője

RSS