Barion Pixel

Varju László hibázott, a hiányt pótolta

2016.08.03.

Varju László hibázott, a hiányt pótolta

A sajtóban megjelent hírek alapján  2015 előtt Varju Lászlónak volt olyan, a tulajdonában levő cége, amelyet nem tüntetett fel vagyonnyilatkozatában. Ezzel hibát követett el. A nyilvántartási  hibát az idei év elején korrigálta . Ugyanakkor a DK alelnöke kijelenti, hogy minden vagyonáról és bevételéről beszámolt. Cégei soha semmilyen állami támogatást nem kértek és nem kaptak.

A sajtóban megjelentek olyan információk is, mintha a vagyonnyilatkozatokban a képviselőknek cégeik bevételéről, tulajdonrészeikről  be kellene számolni.  Viszont ezekről nem a vagyonbevallásban hanem a cégbíróságoknak küldött nyilvános beszámolók rendelkeznek, ott minden adat hozzáférhető bárki számára. A  vagyonbevallásban a cégek eszköznyilvántartása ismertetését nem írja elő, mert például ha valakinek egyetlen MOL-részvénye van, akkor a MOL összes tulajdonát fel kellene sorolnia a vagyonnyilatkozatban.

Varju László a hibát elismerte,  azt már korábban, a mai cikkek megjelenése előtt kijavította. A Demokratikus Koalíció valamennyi elnökségi tagjára, országgyűlési és önkormányzati képviselőjére a vagyoni helyzetének legtisztább átláthatóságának szabálya vonatkozik. Ebben nem szabad tévedni, hibázni, elhallgatni.

A DK a jövőben is a vagyonnyilatkozati rendszer megújításáért fog küzdeni. Teljes átláthatóságra, kutathatóságra és visszakereshetőségre van szükség. Ez szerepel a Sokak Magyarországa című programunkban is. A törvények megalkotása a következő, demokrata többségű országgyűlés feladata lesz.

DK Sajtóiroda

RSS