Hortobágyi robbanás - Parlamenti vizsgálóbizottság foglalkozzon a bombamentesítési pályázattal!

2016.07.15.
FullSizeRender Hortobágyi robbanás - DK: parlamenti vizsgálóbizottság foglalkozzon a bombamentesítési pályázattal!     Budapest, 2016. július 15., péntek (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Hortobágyi Nemzeti Park bombamentesítésének pályázata miatt - közölte az ellenzéki párt alelnöke pénteken az MTI-vel. Vadai Ágnes független országgyűlési képviselő - aki sajtótájékoztatót is tartott a témában - úgy látja, nem elégséges a vezérkari főnök által elrendelt szakmai vizsgálat a négy tűzszerész halálát követelő tragédia miatt. A vizsgálóbizottságnak azt kellene vizsgálnia, szükség van-e a mentesítésre, mi a célja a kormánynak a területtel a bombamentesítés után - mondta, megjegyezve: egyes szakértők szerint az ilyen területet nem lehet százszázalékos biztonsággal mentesíteni. A DK-s politikus közölte, a bombamentesítésre kiírt pályázatot uniós társfinanszírozással hirdették meg, annak lebonyolítását egy debreceni, jellemzően inkább oktatással foglalkozó cégre bízták. Vadai Ágnes hozzátette: a pályázatot a hárommillió forint törzstőkével rendelkező és hatfős Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó Kft. nyerte el, amelynek feladata a honvédség tűzszerészeinek megjelenése előtt a bombák megjelölése mellett a felső földréteg eltávolítása volt. Szerinte ezt hat emberrel nem lehet elvégezni. Kitért arra, hogy a költségek az eredetileg tervezett kétmilliárdról 3,5 milliárd forintra emelkedtek. Az ellenzéki politikus azt firtatta: ki volt, aki a pályázat lebonyolításért felelős cég megbízásáról döntött? Megfelelt-e a Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó Kft. annak a pályázati feltételnek, hogy van éves szinten 100 milliós, káreseményekre pedig 10 millió forintos szakmai felelősségbiztosítása? - kérdezte. A pályázat lebonyolításának körülményei kapcsolatba hozhatók-e a tragédiával? - összegezte azt, mire kellene választ keresnie a parlamenti vizsgálóbizottságnak. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen július 1-jén mentesítési feladatokat láttak el a honvédség tűzszerészei, amikor az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos bomba hatástalanítás közben felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, egy súlyosan megsérült. bcl \ bzt MTI 2016. július 15., péntek 12:24