Quaestor - DK: az igazi felelősök a kormányban ülnek

2016.07.12.
FullSizeRender Quaestor - DK: az igazi felelősök a kormányban ülnek Budapest, 2016. július 12., kedd (MTI) - A Demokratikus Koalíció alelnöke azt állítja, hogy a Quaestor-ügy igazi felelősei nem a vádlottak padján, hanem a kormányban ülnek. Varju László keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a botrány nem történhetett volna meg Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter valamint Matolcsy György jegybankelnök közreműködése nélkül. A független képviselő kijelentette, hogy a Quaestort vezető Tarsoly Csaba nem tudott volna százmilliárdokat elcsalni, ha ezt nem nézi el neki a felügyeletet ellátó MNB. Kevesebb károsult pénze veszett volna el, ha Szijjártó Péter minisztériuma nem veszi ki az utolsó pillanatban a saját befektetéseit - tette hozzá. Előbb vagy utóbb az ügy kormányzati szereplőit is felelősségre kell vonni, és ha Polt Péter most megvédi az érintetteket, akkor a következő kormány feladata lesz a felelősségrevonás, de akkor a legfőbb ügyész "is ugyanígy a vádlottak padján ül" majd - mondta a politikus. A Fővárosi Törvényszéken kedd reggel kezdődött a csalással, sikkasztással és más bűncselekményekkel vádolt Tarsoly Csaba és társai ellen indított büntetőper tárgyalása. Az ügyészség öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást ró a vádlottak terhére. A Tarsoly Csabát érintő cselekmények száma a vád szerint 753 rendbeli. A Quaestor-ügy tavaly márciusban pattant ki: a Magyar Nemzeti Bank március 10-én részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és felügyeleti biztost rendelt ki az észlelt szabálytalanságok miatt. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt. bnd \ bdó MTI 2016. július 12., kedd 11:57