DK: A kormány EU-ellenességgel tartotta bóvliban Magyarországot

2016.07.09.
03-05-d0001DFA1b627cabe08a62 (1) DK: A kormány EU-ellenességgel tartotta bóvliban Magyarországot A kormány nagyon várta, a Moody’s hitelminősítő intézet azonban nem minősítette fel Magyarországot; az orbáni gazdaságpolitika továbbra is maradt a bóvliban. Ez persze több okból sem meglepő: az EU-s források év eleji elapadásakor a magyar gazdaság Európa utolsója lett az államcsőddel küzdő görögök után, versenyképességben Kazahsztánnal vagyunk egy szinten, a magyar külkereskedelem pedig 12 évvel ezelőtti szintre esett vissza. A kormány talán ennek ellenére is reménykedhetett volna, a bóvli minősítésben azonban közrejátszhatott az egyre erőteljesebben képviselt EU-ellenes politika. Ez – főleg a britek kilépése után - intő jel minden hitelminősítő számára. Az, hogy a miniszterelnökséget vezető miniszter és a kormányszóvivő is azzal kampányolt az októberi népszavazásra, hogy kilépnének az EU-ból, joggal keltett még nagyobb bizonytalanságot az európai piacon. Az Orbán-kormány így már hónapokkal az EU-ellenes népszavazás előtt belekóstolhatott abba, hogy hova is vezetne az EU-ból történő kilépés: minimum, hogy az ország soha nem mászna ki a bóvli besorolásból. A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány az EU-ból történő kilépés pedzegetésével garantálta, hogy hazánk továbbra is bóvli besorolásban maradjon. A DK mindenkit arra buzdít, hogy maradjon távol az októberi EU-ellenes álnépszavazástól. A távolmaradás is szavazat, aki távol marad, az Magyarország EU-ban maradására szavaz. Molnár Csaba Ügyvezető alelnök DK