DK: A kormány szerint a numerus clausus nem volt jogfosztó törvény

2016.06.30.
IMG_8789 DK: A kormány szerint a numerus clausus nem volt jogfosztó törvény "Történettudományi kérdésekben a kormánynak nincs ítélkezési joga" – mondta Lázár János a mai kormányinfón arra a kérdésre, hogy a kormány leváltja-e a Veritas Intézet vezetőjét, aki szerint a numerus clausus nem volt jogfosztó törvény. Lázár János tehát úgy tesz, mintha a Veritas Intézet egy, a kormánytól teljesen független tudományos intézmény lenne. A Veritas Intézet azonban nem független intézmény, magyar adóforintok nélkül egyetlen napig sem működött volna. Az intézet létezését az Orbán-kormány tette lehetővé, amikor több száz millió forint közpénzt adott a magyar költségvetésből a működésére. Lázár János tehát ma hazudott, a kormány nagyon is ítélkezik történettudományi kérdésekben, például akkor, amikor zsidó-ellenes szervezeteket támogat közpénzzel pár jobbikos szavazatának a reményében. Sajnálatos, hogy Lázár felhozta azt a Szakály által is hangoztatott álságos érvet, hogy a törvényben szó szerint nem szerepelt a „zsidó” szó. A gyakorlatban ugyanis csak őket sújtotta, a törvénnyel a zsidó hallgatók kétharmadát szorították ki a felsőoktatásból. A Demokratikus Koalíció szerint Lázár János ma egyértelművé tette, hogy a kormány egyetért azzal, hogy a numerus clausus nem volt jogfosztó törvény, hiszen ellenkező esetben leváltotta volna Szakály Sándort. A DK szerint megengedhetetlen, hogy az Orbán-kormány történelemhamisításban és zsidó-ellenes eszmékben osztozik. Oláh Lajos Országgyűlési képviselő DK