Barion Pixel

Brutális nyugdíjcsökkenésre kell felkészülni

2016.06.17.

borka

Brutális nyugdíjcsökkenésre kell felkészülni

A magyar nyugdíj rendszer lassan de biztosan az összeomlás felé halad, a következő 20 évben eléri teljesítőképessége határát. Ennek következménye, hogy az Orbán-kormány jövőre a ma nyugdíjasait 0,9%os nyugdíjemeléssel „kényezteti”. A milliárdos propagandával ellentétben a nyugdíjasok jövőre nem egyet előre, hanem kettőt hátralépnek.

A kirívóan magas járulékot fizető magyar dolgozókra szintén cudar jövő vár. A nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében borítékolható a leendő nyugdíjak brutális mértékű, akár 45%-os csökkentése. 2030-2040-re a nyugdíjba vonulók jövedelmüknek a jelenlegi 90%-a helyett várhatóan a felével számolhatnak időskori ellátásként. Ez milliós nagyságrendben eredményezhet majd nyugdíjukból megélni képtelen időseket.

A Demokratikus Koalíció a parlamenti pártok közül egyedüliként fogalmazott meg szakmai programot a nyugdíjrendszer összeomlásának elkerülésére. A DK Sokak Magyarországa programja szerint az államnak két pillérre, alapnyugdíjra és munkanyugdíjra kellene választania a nyugdíjkifizetéseket.

Az adóbefizetésekből finanszírozott alapnyugdíj révén ki lehetne védeni a tömeges időskori elszegényedést, míg az egyéni nyugdíjszámlához kötődő munkanyugdíj pótolhatná a nyugdíjba vonuláskor kieső munkajövedelmet. Az állam így egyetlen embert sem hagyna magára időskorára, viszont továbbra is méltányos lenne azokkal, akik végigdolgozták az életüket.

Borka-Szász Tamás a DK szociális munkacsoportjának vezetője

RSS