DK: indokolatlan a mezőhegyesi területek bérlőinek járó kártérítés

2016.05.27.
nagy_husszein_20140418 DK: indokolatlan a mezőhegyesi területek bérlőinek járó kártérítés     Budapest, 2016. május 27., péntek (MTI) - A Demokratikus Koalíció indokolatlannak tartja, hogy hektáronként 150 ezer forintos, összességében pedig milliárdos nagyságrendű kártérítést fizetnek ki azoknak, akik elveszítik a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. által használt területén szerzett bérleti jogukat. A párt alelnöke, aki pénteken sajtótájékoztatót is tartott a témában, az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a Zrt. 2016. végéig bérel körülbelül 9000 hektárnyi állami földet. Hozzátette, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) azonban már 2013-ban elkezdte kiírni a bérleti pályázatokat a 2017-től kezdődő időszakra. Nagy-Huszein Tibor azt mondta, hogy a bérleti szerződéseket többnyire Simonka György fideszes képviselő "rokonai, unokatestvére, strómanjai, sofőrje és mások, például egy fideszes postás" nyerték el, miközben a terület egy részét az állam el is adta. Most viszont a parlament előtt van a törvényjavaslat, amelynek alapján az állam mégis egyben tartja a területet és azon mintagazdaságot hoznak létre - folytatta a politikus. A bérletei pályázatokat és a földeladási szerződéseket ezért semmisnek tekintik, a bérlők és vásárlók pedig egy "szemérmetlen lenyúlás" során milliárdos nagyságrendű kártérítést kapnak majd olyan területek után, amelyekre "soha be sem léptek" - emelte ki Nagy-Huszein Tibor. bnd \ bdó MTI 2016. május 27., péntek 12:03