DK: Az iskolai szegregáció Magyarország szégyene!

2016.05.26.
niedermuller_20140418 DK: Az iskolai szegregáció Magyarország szégyene! Ma az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított az iskolai szegregáció hazai gyakorlata miatt, így a magyar kormánynak immár papírja is van arról, hogy súlyosan diszkriminálja a roma diákokat, és kirekeszti őket az egyenlő oktatás lehetőségéből. Az iskolai szegregáció a diszkrimináció egyik legsúlyosabb társadalmi és gazdasági következménnyel járó formája, ami hozzájárul ahhoz, hogy a hátrányos helyzetű roma diákok rosszabb minőségű oktatást kapnak, és emiatt esélyük sincs arra, hogy később megfelelő munkahelyet találjanak. Balog Zoltán miniszter többször nyíltan kiállt a szegregáció mellett, egy bírósági tárgyalásba beavatkozva és a jogszabályok változtatásával próbálta törvényesíteni a jogtalanságot. A KLIK nem hajtja végre a bíróságok szegregáció megszüntetésére vonatkozó ítéleteit, és folytatódik a roma gyerekek indokolatlan fogyatékossá nyilvánítása is. Korábban több alkalommal is felhívtuk a figyelmet arra, hogy szegregáció ellentétes az ország érdekeivel és az Európai Unió alapértékeivel. Magam két alkalommal is kérdéssel fordultam az Európai Bizottsághoz az ügyben. Felszólítjuk Balog Zoltánt, hogy vállalja a felelősséget és távozzon a posztjáról. A Demokratikus Koalíció a sokak Magyarországán felszámolja majd az iskolai szegregációt, és minden diák számára egyenlő esélyeket teremt az oktatásban. Niedermüller Péter EP képviselő, a DK alelnöke