Minden út Széles Gáborhoz vezet? – A kormány visszavonta a fővárosi buszvásárlást engedélyező kormányhatározatot

2016.05.10.

Gy. Németh

A Fidesz hónapok óta veszélyezteti a 3-as metró felújítását. A kormány tavaly októberben úgy döntött, hogy Budapest hitelt vehet fel a 3-as metró felújítása alatt közlekedő buszok megvásárlására. Mivel az utóbbi hetekben kiderült, hogy a Széles Gábor érdekeltségébe tartozó magyar cég buszai még félkészen is drágábbak, mint a megbízhatóbb lengyel buszok, a kormány most visszavonta a hitelfelvételről szóló határozatot.

Az Orbán-kormány célja egyértelmű: ha Budapest nem egy fideszes oligarchától akar buszokat venni, akkor mástól se vegyen, inkább szervezze ki a 3-as metró pótlását ugyanannak a fideszes oligarcha másik cégének. Budapestnek most a saját forrásaiból kellene buszt vennie, a Fidesz adta válságköltségvetésben azonban nincs elég pénz 150 busz megvásárlására, abból csak 110 új buszra futja. Úgy tűnik, hogy Budapesten minden út Széles Gáborhoz vezethet, Tarlós István pedig választhat: közlekedési káoszt okoz a kevesebb busz megvásárlásával, vagy kiszolgálja a fideszes oligarcha érdekeit.

A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesznek egyetlen oligarcha bankszámlája fontosabb, mint kétmillió budapesti mindennapi közlekedése. A DK szerint Tarlós István nem hajolhat meg ismét a fideszes érdekek előtt; addig kell vernie az asztalt, amíg az Orbán-kormány le nem tesz arról, hogy megint kárt okozzon a budapestieknek.

Gy. Németh Erzsébet a DK fővárosi képviselője