10 milliárdot loptak el röntgenbeszerzésekkel

2016.04.30.

10 milliárdot loptak el röntgenbeszerzésekkel

A DK két hete hívta fel a figyelmet az EU-s pénzből történő, röntgenbeszerzéseket érintő többmilliárd forintos korrupcióra. A DK azóta közbeszerzési dokumentumok és szerződések tucatjait vizsgálta át. Úgy tűnik, hogy az eddig átvizsgált szerződések 32 milliárd forintjának mintegy harmadát, összesen 10 milliárd forintot lophattak el. A folyamatot egyetlen röntgentípus beszerzésén keresztül mai sajtótájékoztatóján mutatta be a DK.

Az Orbán-kormány külön-külön, kórházakra bontva írta ki az uniós pályázatokat röntgengépek beszerzésére. A közbeszerzéseken mindig egy pályázó indult és nyert. Jellemzően nem a nagy gyártó cégek, hanem kis közvetítőcégek. Ezek mindig éppen annyiért adták el ugyanazokat a röntgengépeket, amennyiről a pályázat szólt.

Ugyanaz a röntgenberendezés:

a Szent István Kórházban még 71 millióba

a Siófoki Kórházban 75 millióba

a Toldy Ferenc Kórházban már 98 millióba

az Uzsoki Kórházban pedig 159 millióba került

Mindig annyiba, amekkora EU-s forrást írt ki rá a kormány. Az ellopott 10 milliárd forintból közel 11 ezer csípőprotézis-műtétet lehetne elvégezni. Erre ma éveket kell várni.

A DK uniós vizsgálatot kezdeményezett és most Lázár Jánoshoz és Seszták Miklóshoz fordul: miért adtak milliárdos közbeszerzéseket egyedül pályázó kis közvetítőcégeknek. Tudni akarjuk, hogy azért történt-e ez, mert fideszes érdekeltség lehet a 10 milliárdot bezsebelő cégek mögött.

Varju László országgyűlési képviselő, DK