2016.04.25.
  nieder DK: Szakbarbárokat képezne a kormány a szakgimnáziumokban – Szükség van az általános műveltségre! A kormány oktatáspolitikai ámokfutásának a szakgimnáziumok bevezetése lenne a következő állomása. Eszerint a diákoknak már az általános iskola végén el kellene dönteniük, hogy mivel akarnak foglalkozni egész életükben. A tervek szerint így diákok tízezrei nem tanulnának az általános műveltséghez olyan elengedhetetlen tantárgyakat, mint a fizika, a biológia vagy a földrajz. A tervek szerint aki mondjuk vegyész lesz, az nem tanul majd sem fizikát, sem biológiát, sem földrajzot a szakgimnáziumokban, mert a kormány szerint elég lesz neki a kémiatudás. A diákoknak ezért már 14 évesen tudniuk kellene, hogy mivel akarnak foglalkozni hátralevő életükben, hiszen később nem lesz általános műveltségük ahhoz, hogy esetleg más szakmát tanuljanak. A szakbarbár-képzés tehát ellehetetleníti a későbbi átképzést is, amivel akár meg is béníthatja a magyar gazdaságot. A Demokratikus Koalíció elfogadhatatlannak tartja a szakgimnáziumok tervét! A DK szerint senki sem tudja, hogy mely szakmák lesznek a legkeresettebbek 4, 10 vagy akár 20 év múlva, főleg nem 14 éves gyerekek. A DK szerint a közoktatásnak alapvető feladata az általános műveltség átadása, hogy a felnövekvő generációk bármikor képesek legyenek új szakmákat tanulni. A DK szerint az oktatásnak nem csökkentenie, hanem bővítenie kellene a fiatalok lehetőségeit az életben való boldogulásra. Niedermüller Péter Alelnök, EP-képviselő DK