2016.04.09.
nagy_husszein_20140418 DK: A saját szabályait is megszegte a Fidesz a földprivatizációnál - Könnyebb lesz a földszerződések megsemmisítése A Greenpeace elemzéséből derült ki, hogy a Fidesz a saját maga által hozott szabályokat is megszegte, amikor politikusait és családtagjaikat juttatta állami földhöz. Az eddigi adatok szerint az eladott földeknek mindössze az ötöde került olyanokhoz, akik azon a településen élnek, ahol a föld van. A fideszes rokonok tehát nyugodtan licitálhattak a budai hegyekből vagy a Pasa-parkból, rájuk nem vonatkoztak a frissen meghozott szabályok. Az elemzés szerint a fideszes ígéretekkel ellentétben pont a gazdák és a családi gazdaságok nem jutottak földhöz. A földeket – a birtokkorlátot kijátszva – ráadásul úgy vették meg komplett fideszes családok, hogy minden családtag nevére egy, a maximális méretű telek jutott. Ezek aztán olyan nagybirtokokká álltak össze, amelyeknek a megszüntetésére hivatkoztak a földprivatizáció bejelentésekor. Az elemzésből egyértelmű: Orbán és a fideszes kevesek a teljes magyar vidéket kilopták a gazdálkodó sokak alól, megszegve még a saját szabályaikat is. A Demokratikus Koalíció szerint a kormányváltás után csak könnyebbé fogja tenni a fideszes földprivatizáció visszafordítását, hogy a fideszes kevesek még a saját szabályaikat is megszegték. A DK szerint a sokak Magyarországán olyan földtörvényre lesz szükség, amely nem a milliárdos pártkatonák, hanem a valóban mezőgazdaságból élő sokak érdekeit képviseli. Nagy-Huszein Tibor Alelnök, DK