Barion Pixel

MTI: Szabálytalanságok miatt visszatartják a Magyarországnak járó uniós fejlesztési források 10 százalékát

2016.03.17.

FullSizeRender (2)DK: szabálytalanságok miatt visszatartják a Magyarországnak járó uniós fejlesztési források 10 százalékát

    Brüsszel, 2016. március 17., csütörtök (MTI) - Az Európai Unió különböző szabálytalanságok miatt visszatartja a 2007-2013-as pénzügyi ciklusban Magyarországnak járó fejlesztési támogatások 10 százalékát, mintegy 775 milliárd forintot - közölte csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti (EP-) képviselője.

    Molnár Csaba újságírók előtt elmondta, megerősítheti az erről szóló sajtóhíreket a Krisztalina Georgieva uniós költségvetési biztostól, az Európai Bizottság alelnökétől kapott levél alapján.

    A képviselő által a sajtó rendelkezésére bocsátott levélben a bolgár biztos azt írta: az Európai Bizottság a legutóbbi magyar országjelentésében aggodalmait fejezte ki a politikai döntéshozatallal és a közbeszerzésekkel kapcsolatos korrupció miatt. Egyben tájékoztatta a DK alelnökét, hogy szabálytalanságokat találtak a magyar támogatási programok egy részénél, a projektek kezelésénél és az ellenőrzési rendszerekben, és emiatt több esetben megszakították vagy felfüggesztették a kifizetéseket. Konkrét összegekről nincs szó a levélben.

    Mint Krisztalina Georgieva írta, az unió által részben visszatartott pénzek tíz operatív programot is érintenek a 2007-2013-as pénzügyi ciklusban. Hozzátette, a vizsgálatok már több esetben részleges pénzügyi korrekciót eredményeztek, és további vizsgálatok vannak folyamatban.

    Az EU-biztos azzal zárta a levelét, hogy az Európai Bizottság továbbra is szorosan figyelemmel fogja követni a magyarországi helyzetet és minden rendelkezésre álló eszközzel azon lesz, hogy megvédje az unió költségvetését.

    Sajtótájékoztatóján az EP-képviselő kijelentette: "hogy a tervezett beruházások mégis megvalósuljanak, az Orbán-kormány, amely korábban azzal döngette a mellét, hogy hiteleket fizetett vissza, most gigahiteleket vesz fel. Az Államadósság Kezelő Központ szerint csak 2015-ben 560 milliárd forint hitelt vett fel a kormány az át nem utalt EU-s pénz pótlására."

    "Az Orbán-kormány tehát csak tavaly fejenként 56 ezer forint adósságot zúdított minden magyar nyakába a csecsemőtől a nyugdíjasig, hogy így pótolja a korrupció miatt visszatartott EU-s pénzeket" - mondta Molnár Csaba. Hozzátette: "ha valahogy sikerül is kimagyaráznia magát a Fidesznek Brüsszel előtt, akkor is nekünk kell megfizetni a felvett milliárdos hitelek kamatait".

RSS