2016.03.16.
dk- sokak magyarországa DK: A Fidesz igent mondott az ételpazarlásra – A kukába kerül, ami az éhezőké is lehetne A hivatalos becslések szerint ma Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszert kell kidobni vagy megsemmisíteni. Ez Európán belül is kirívó adatnak számít, holott Európa a harmadik legnagyobb élelmiszerpazarló kontinens a világon. Franciaország ma már törvénybe foglalta az ételpazarlás elleni harcot, hogy a feleslegessé váló étel ne a kukába, hanem az éhező családok asztalára kerüljön. A Demokratikus Koalíció országgyűlési határozatot nyújtott be, hogy francia mintára Magyarországon se a szemétben landoljanak az élelmiszerek. A DK szerint a megvalósítás – mivel el nem adott, feleslegessé vált ételekről van szó – nem került volna pénzbe, az államnak csak ellenőrző és szervező feladata lett volna. A határozat több százezer magyar felnőtt és gyermek éhezésén; az elmúlt 6 év szociális katasztrófáján enyhíthetett volna, a Fidesz azonban még a tárgysorozatba vételét is elutasította, igent mondva az ételpazarlásra. A DK szerint szégyen, hogy a parlament melegében teli gyomorral üldögélő fideszes kevesek megakadályozták, hogy évente 1,8 millió tonna étel az éhező családokhoz kerüljön. A DK szerint ezzel a kormány nyíltan felvállalta, hogy embertelen politikát folytat még a saját népe ellen is. A DK által képviselt Sokak Magyarországa nem fogja tétlenül nézni, ahogy magyar emberek százezrei éheznek, miközben az ország tonnaszámra pazarolja az ételt. Oláh Lajos országgyűlési képviselő DK