A rendőrség vizsgálja, hogy felkeresték-e rendőrök a tiltakozó tanárokat

2016.03.14.
dk- sokak magyarországa DK: A rendőrség vizsgálja, hogy felkeresték-e rendőrök a tiltakozó tanárokat Az elmúlt hetekben Miskolcon és Budapesten is tüntetést tartottak a tanárok a válságban lévő közoktatás miatt. A hírek szerint nem csak az oktatást megbénító KLIK listázhatta a tiltakozó tanárokat, egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei iskolában ugyanis az iskolarendőr kérdezősködött a tüntetni akarók után. A DK Pintér Sándor belügyminiszterhez nyújtott be írásbeli kérdést, hogy megtudja: a rend őrei valóban kísérletet tettek-e a Miskolcra és Budapestre utazó tanárok kilétének felderítésére. A belügyminiszter tájékoztatása szerint semmilyen rendőrségi szerv nem adott arra utasítást, hogy listázzák a demonstrálni akaró tanárokat, ellenben „a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője vizsgálatot rendelt el”. A vizsgálat megindításának ténye arra enged következtetni, hogy 2016-ban az Orbán-kormány Magyarországán nem kizárt, hogy a rendvédelmi szervek érdeklődnek a kormánnyal szembenállók kiléte iránt. A rendőrök kérdezősködése – akár csak a XX. századi magyar történelem legsötétebb korszakaiban – joggal ébreszthet félelmet a véleményükért kiállókban. A Demokratikus Koalíció szerint felháborító, hogy a gyülekezés és a véleményszabadság jogával élő állampolgároknak rendőri kérdezősködéssel kell számolniuk. A DK felszólítja a rendőrség és a TEK munkatársait, hogy március 15-én ne tegyenek szívességet a hatalomnak; ne vegzálják a tiltakozókat! Vadai Ágnes Alelnök Demokratikus Koalíció