Barion Pixel

Orbán a kvótapárti Merkel mellé állt – Melyik Orbán megy az EU-csúcsra?

2016.03.05.

03-05-d0001DFA1b627cabe08a6DK: Orbán a kvótapárti Merkel mellé állt – Melyik Orbán megy az EU-csúcsra?

Orbán Viktor a Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján váratlanul barátságos hangnemben beszélt Angela Merkel német kancellárról. A magyar miniszterelnök állítása szerint egy „erős kancellárban” érdekelt, holott Angela Merkel a két nap múlva kezdődő EU-csúcson készül tárgyalni Törökországgal a menekültek befogadásáról.

Egyre nehezebb tehát követni az orbáni pávatánc lépéseit. Orbán előbb menekültellenes gyűlöletkampányba kezdett - „konzultációval”, óriásplakáttal, aláírásgyűjtéssel -, az Európai Bíróságon támadta meg a kötelező kvótákat, majd a legutóbbi EU-csúcson aláírta az elvileg támadott kvóta minél gyorsabb végrehajtását. Ezután jött a kvóta elleni népszavazás belengetése, hogy most bejelentse: bízik a legbefolyásosabb kvótapárti európai politikus erejében.

A Demokratikus Koalíció szerint újabb pálfordulás bizonyítja, hogy a magyar miniszterelnök plakátceleb lett; a kvótallenes Orbán már csak a plakátokon létezik. A DK kíváncsian várja, hogy az EU-csúcson melyik Orbán Viktor tesz majd látogatást: az, amelyik Európa-ellenes menekültpolitikával kockáztatná hazánk EU-tagságát, vagy az, amelyik végre hajlandó lenne részt venni az egy éve folyamatosan átkozott közös európai megoldásban. A DK szerint már nem folytatható sokáig az a szélhámospolitika, hogy a magyar miniszterelnök mást mond Brüsszelben, mint Budapesten.

Molnár Csaba Ügyvezető alelnök EP-képviselő Demokratikus Koalíció

RSS