Szégyenletes, hogy Orbán a Horthy-korszakot dicsérte

2016.02.29.

oláh lajos kintDK: Szégyenletes, hogy Orbán a Horthy-korszakot dicsérte

Orbán Viktor tegnapi évértékelőjén nem győzte eléggé dicsérni a Horthy-rendszert, amely szerinte „kiemelkedő diplomáciai és katonai sikereket” ért el, valamint „gazdaságilag sikeres” volt. Történt mindez ugyanazon a napon, amikor Oscar-díjat nyert az a magyar film, amely a Horthy-korszak idején lejátszódott borzalmakat dolgozta fel.

Úgy tűnik, hogy a magyar miniszterelnök még mindig nem érti, hogy milyen bűnök elkövetőit szeretné leporolva visszatenni a XX. századi magyar történelem polcára. Orbán Viktor történelemhamisító törekvései jelentik a legerősebb megerősítését annak, hogy még mindig óriási szükség van a korszak borzalmait hitelesen bemutató filmekre. Szemmel látható, hogy a magyar jobboldal még 2016-ra sem jutott el odáig, hogy értelmezni tudja a XX. századi magyar történelem szörnyűségeit.

A Demokratikus Koalíció szerint szégyen, hogy Orbán Viktor képes a Horthy-rendszer bármely törekvésének a dicséretére, elhallgatva egy több százezer magyar ember életébe kerülő tragédiát. A DK azt javasolja a miniszterelnöknek, hogy ne a Filmalapot dicsőítse az Oscar-díj nyomán, hanem inkább nézze meg és értelmezze az elismerést kivívó Saul fiát!

Oláh Lajos Országgyűlési képviselő Demokratikus Koalíció