Tiltakozunk a váci Hóman-szobor ellen!

2016.02.10.
44777171DK: Tiltakozunk a váci Hóman-szobor ellen! A Demokratikus Koalíció váci szervezete határozott tiltakozását fejezi ki az ellen a terv ellen, hogy Hóman Bálint emlékére szobrot helyezzenek el Vácott, 15 milliós adófizetői pénzből. Az elképzelés szerint a székesfehérvári Hóman Bálint Alapítvány városunknak adja felállítás céljából az ott meghiúsult szoboremelés után megmaradt „alkotást”. Az ellenzék által benyújtott javaslat vitája során – mely a meglévő Hóman Bálint út névváltoztatását célozta – Moys Csaba, egy, a szoborállításért aláírást gyűjtő szervezet vezetője elmondta: már egyeztetett is egy-egy közterületi és magánterületi elhelyezés lehetőségéről. A DK követeli, hogy a Fidesz-KDNP városvezetése haladéktalanul, egyértelműen foglaljon állást, és jelentse ki: Vácott nem engedi felállítani Hóman Bálint szobrát, továbbá mindent megtesz, hogy magánterületen se valósulhasson meg ez a szégyenteljes szoborelhelyezés. Amennyiben városunkban mégis szobrot kapna a Szálasi-féle nyilas parlament tagja, a zsidótörvények támogatásáról is elhíresült Hóman, egyértelművé válna, hogy Vácott szélsőjobboldali eszméket valló városvezetés uralkodik. A Demokratikus Koalíció Váci Szervezete aláírásgyűjtésbe kezd a váci Hóman szobor felállítása ellen és a Hóman utca névváltoztatása mellett. Ahogy Székesfehérváron, úgy Vácon is meg fogjuk akadályozni a Hóman-szobor felállítását. Papp Éva DK Pest 4 vk elnök