Orbán és a nemzeti szuverenitás - Soha nem függtünk ennyire a külföldtől

2016.02.08.
03-05-d0001DFA1b627cabe08a6DK:Orbán és a nemzeti szuverenitás - Soha nem függtünk ennyire a külföldtől Az Eurostat friss kimutatása szerint 2014-ben 6 éves csúcspontján volt hazánk külső energiafüggősége. A Magyarországon felhasznált energia 61%-a származott külső országból, ez alatt többségében az orosz gáz értendő. A nemzeti szuverenitásról szónokló miniszterelnök tehát 5 év alatt elérte, hogy hazánk energiaellátása szinte kizárólag külső országoktól függjön. Ha Paks2 is megvalósul, akkor a gázzal együtt hazánkra már akkora politikai befolyása lehet csak Moszkvának, mint a rendszerváltás óta soha sem. Az energiapolitikai zsákutcának része a napelemek és szélturbinák megadóztatása, a mértéktelen gázfogyasztás ösztönzése, és a ma már drágán termelő atomenergia feltétel nélküli támogatása. A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány elárulta a magyarokat. A DK Sokak Magyarországa programja szerint hazánkat csak egy teljes energiapolitikai fordulattal, az új energiák támogatásával lehet kirángatni az energiafüggőségből. A DK a kormányváltás után felmondaná a titkosított paksi atomszerződést, állami támogatásokkal ösztönözné a szél- és napenergia háztartási használatát, továbbá megszüntetné a napelemeken és szélturbinákon lévő termékdíjat és áfát is. Molnár Csaba Ügyvezető alelnök volt energiaügyi miniszter Demokratikus Koalíció