A konzisztóriumok létrehozása az egyetemi autonómia halála

2016.01.28.
niederA konzisztóriumok létrehozása az egyetemi autonómia halála Az első egyetemek létrejötte óta világos, hogy a professzorok, oktatók és hallgatók közössége az, amelyik a legeredményesebben képes dönteni és oktatás és kutatás kérdéseiről, az intézmények működéséről. Ez az Európai Felősoktatási térség egyik alapelve is. A kormány az elmúlt években rátelepedett a felsőoktatás világára, folyamatosan felszámolta autonómiáját. Beleavatkozik a rektorok megválasztásába, önkényes döntéseket hoz az intézmények átalakításáról, többek között a Corvinus Egyetem megcsonkításáról, politikai alapon kiválasztott és időnként nyilvánvalóan alkalmatlan és méltatlan kancellárokat nevez ki az egyetemre és főiskolákra. A mindent ellenőrizni akaró kormány most végleg leszámol az autonómiával, amikor olyan konzisztóriumokat ültet az intézmények nyakába, amelyeket döntő többségében a kormány delegáltjai alkotnak, és szinte minden lényegi kérdésben felülbírálhatja az autonóm testületek döntéstét. Előre szólunk, hogy megint „túltolják a biciklit”: ebből ugyanúgy csak rosszabb működés, alacsonyabb színvonal és az oktatók és hallgatók kiszolgáltatottsága lesz, mint a KLIK esetében történt a közoktatásban. A Demokratikus Koalíció új programjában azt javasolva, hogy a sokak Magyarországán állítsuk helyre az egyetemek és főiskolák autonómiáját, bízzuk az oktatás kérdéseit az oktatókra és hallgatókra, teremtsünk európai felsőoktatást. Niedermüller Péter a DK alelnöke, EP képviselő