Közlemény: Nem jelölünk alkotmánybírát!

2016.01.12.
AvarkesziDezsőAz Alkotmánybíróság tizennégy hivatalban lévő tagja közül háromnak – köztük az elnöknek – hamarosan lejár a mandátuma. Az Orbán-kormány azt az ajánlatot tette az ellenzéki pártoknak, hogy a Fidesz mellett a szélsőjobb, és a demokratikus ellenzék is 1-1 bírát jelölhet. A Fidesz persze annak biztos tudatában tette meg ajánlatát, hogy az elmúlt öt évben gondoskodott az Alkotmánybíróság látszatszervezetté silányításáról. A kormány 2010-óta a saját hatalmi érdekei szerint változtatta meg az AB jelölési rendjét, korlátozta az AB hatáskörét, majd az új jelölési rend segítségével egypárti módon, a saját embereivel töltötte fel az intézményt. Az Alkotmánybíróság ma már sokkal inkább csak a demokrácia díszlete, mintsem a törvényességet és a kormány hatalmát valóban ellenőrző intézmény. A Demokratikus Koalíció egyértelműen visszautasítja a kormány ajánlatát, mert nem kíván segítséget nyújtani a hatalom színpadi kellékeinek rendezgetéséhez. A DK szerint minden demokratikus ellenzéki pártnak morális kötelessége, hogy megtagadja a jelölést és egyértelművé tegye: a jogaitól megfosztott Alkotmánybíróság már nem tartja ellenőrzése alatt a törvényhozó hatalmat, ezért érdemi funkciója olyannyira csorbult, hogy annak elfogadása és tudomásul vétele a köztársasági eszme nyílt megtagadása lenne.

Avarkeszi Dezső A DK jogi és közigazgatási kabinetjének vezetője