Niedermüller Péter a közmédia finanszírozásának és a TV2 megvásárlásának vizsgálatát kezdeményezi az Európai Bizottságnál

2015.12.04.
NiedermüllerPéter_EUA Demokratikus Koalíció alelnöke és európai parlamenti képviselője által benyújtott kérdés felidézi, hogy a közmédia finanszírozása az uniós szabályok szerint akkor nem számít tiltott állami támogatnak, ha ennek mértéke arányos az ellátott közfeladattal. A magyar közmédia állami támogatása viszont 80 milliárd forint évente, ami a magyar piacot rendkívül erősen torzítja. Ebből a forrásból a közmédia nemcsak kulturális, nevelési és tájékoztatási feladatokat lát el, hanem például 24 órás sportcsatornát is üzemeltet, illetve direkt politikai propagandát folytat. A közszolgálati érték-mérés, amelynek transzparenciát kellene biztosítania a közpénzek felhasználásában, sem felel meg az európai normáknak a szakértők szerint, sem objektívnek, sem függetlennek nem tekinthető. Más szempontból is felmerül a médiapiac állami befolyásolásának gyanúja. Meg nem cáfolt sajtóhírek szerint a  TV2 megvásárlásához szükséges tőke jelentős részét a százszázalékos állami tulajdonú Eximbank biztosította Andy Vajna számára. Amennyiben ez igaz, az szintén felveti azt a gyanút, hogy burkolt módon állami tulajdonszerzés történt ezen a területen. Ennek alapján a képviselő azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy vizsgálja meg, hogy a TV2 megvásárlása és a közmédia finanszírozási gyakorlata megfelel e az uniós szabályoknak.

DK sajtóiroda