Közlemény: A fideszes képviselők a korrupciót támogatták

2015.03.16.
Oláh_Lajos_201403Az Orbán-kormány rengeteg olyan intézkedést és törvénymódosítást hajtott végre az utóbbi években, amelyekkel szabad utat nyitott a korrupciónak. A Demokratikus Koalíció két törvényjavaslattal is megpróbált gátat szabni a Fidesz által elkövetett kormányzati szabad rablásnak, ám a kormánypárti képviselők tartózkodással lehetetlenítették el azokat az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága előtt. Az egyik javaslat arról rendelkezett volna, hogy a vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett képviselők és családtagok vagyonnyilatkozata bárki számára elérhető legyen az interneten, ha pedig azok hiányosak vagy valótlant állítanak, akkor a vagyonnyilatkozat-tételi eljárást bárki kezdeményezhesse ellenük. A másik törvényjavaslat azt írta volna elő, hogy az önkormányzati képviselők családtagjai nem kaphatják vissza a vagyonnyilatkozatukat az új benyújtásakor, hiszen azok így nem összehasonlíthatóak és így nem követhető a polgármesterek gazdagodása. A kormány képviselői az átláthatóság helyett a korrupcióra szavaztak mindkét ügyben, hiszen nem fogadták el a DK antikorrupciós javaslatait. A Demokratikus Koalíció szerint az, hogy a Fidesz képviselői nyíltan ellehetetlenítik a korrupció elleni harcot, csak felgyorsítják az Orbán-kormány elkerülhetetlen bukását. A DK szerint egy 2016-ban tartott előrehozott választás után akár már jövőre életbe léphetnének az antikorrupciós törvények.

Oláh Lajos Országgyűlési képviselő Demokratikus Koalíció