Sajtótájékoztató: Állítsák le a paksi bővítést!

2015.11.18.
Gréczy_SajttájA Demokratikus Koalíció (DK) a paksi bővítés leállítására szólítja fel a kormányt. A DK szerint Paks 2-nek minden magyar ember vesztese, az csak az oroszoknak és a Fidesz korrupt oligarcháinak éri meg - mondta a párt szóvivője szerdán az MTI-nek. Gréczy Zsolt a Bruxinfo értesülésére reagált, amely arról számolt be, hogy az Európai Bizottság megítélése szerint a magyar hatóságok eltértek a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályoktól, amikor pályáztatás nélkül adtak megbízást az orosz Roszatom cégnek a paksi atomerőmű kibővítésére, ezért a testület felszólíthat a beszerzések felfüggesztésére. A Miniszterelnökség kedden azt közölte, nem sértette meg az Európai Unió közbeszerzési eljárásokra vonatkozó szabályozását a 2014 januárjában aláírt magyar-orosz kormányközi megállapodás, valamint a tavaly decemberi tervezési, beszerzési és kivitelezési szerződés. Gréczy Zsolt úgy fogalmazott: szomorú, hogy az Európai Uniónak kell megvédenie a magyarokat a saját kormányuktól, amely még a gyermekeinket és unokáinkat is eladósítja, hogy létrejöjjön a kettes blokk. A 10 milliárd eurós orosz hitel a magyar GDP tíz százaléka - emelte ki. Gréczy Zsolt szerint a tartozással Vlagyimir Putyin orosz elnök akkora politikai befolyásra tehet szert Magyarország felett, mint amekkora csak a Szovjetuniónak volt a rendszerváltozás előtt. Az új blokkok pedig a mostani áramárnál is drágábban fognak termelni, holott várhatóan egyre olcsóbb lesz az áram Európában - vélekedett a szóvivő, aki szerint a beruházás egésze átláthatatlan. (MTI)