Közlemény: A magyar kormány még elkerülheti a szankciókat!

2015.11.11.
NiedermüllerPéter_EUAz Európai Parlament június 10-én szólította föl a Bizottságot, hogy haladéktalanul vizsgálja meg, vajon sor került-e Magyarországon a demokratikus jogállam normái, továbbá a szabadság, az emberi méltóság és az emberi jogok rendszerszintű megsértésére. A Demokratikus Koalíció üdvözli, hogy a Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) mai ülésén úgy döntött: számon kéri az Európai Bizottságon e határozat végrehajtását. A döntést, amelynek meghozatalát Niedermüller Péter európai parlamenti képviselő, a DK alelnöke is szorgalmazta, a bizottság  elsöprő többsége támogatta, beleértve  a Fideszt magába foglaló Európai Néppártot  is. A DK fölhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Bizottság jelentése megállapítja az Európai Unió alapértékeinek megsértését, úgy a Szerződés 7. cikkének értelmében szankciók alkalmazására kerülhet sor. Fölszólítja ezért a kormányt, hogy működjék együtt a Bizottsággal és a szankciók elkerülése érdekében kezdje meg az említett alapértékeket sértő intézkedések visszavonását. Amennyiben erre mégsem kerülne sor, olyan szankciók alkalmazását támogatjuk, amelyek Orbán Viktort és a hozzá kötődő oligarchákat sújtják elsősorban.

Niedermüller Péter EP képviselő, a LIBE tagja, a DK alelnöke