Barion Pixel

KÖZLEMÉNY: A lakhatási szegénység visszaszorítható!

2015.11.01.

A Habitat for Humanity éves jelentéses szerint 1,5 millió ember él lakhatási szegénységben, és megközelítőleg 30 ezer hajléktalanságban. Mintegy 555 ezer fő kényszerül beázó tető alatt, vagy vizes, penészes falak között élni. A magyarországi háztartások 21%-a, vagyis közel 800 ezer háztartás tekinthető energiaszegénynek. Arányuk a nagycsaládos háztartások és a gyermekeiket egyedül nevelő szülők háztartásai közt a legmagasabb. A romák 29%-a él rossz minőségű és/vagy szegregált lakhatásban.

NiedermüllerPéter_EUEz az elkeserítő kép  az Orbán kormány szegényellenes politikájának következménye. A társadalmi védőháló leépítésének következtében 150-200 ezer embert zártak ki a szociális ellátásból, a gyerekek 22 százalékát fenyegeti a szegénység.

Különösen felháborító, hogy a magyar kormány még azt az európai uniós támogatást is saját céljaira akarja átcsoportosítani, ami a lakossági energia-takarékosságot szolgálná. Ebből a forrásból juthatna arra, hogy a nehezebb sorsú családok is szigetelhessék otthonukat, megújuló energiára térhessenek át, és így jelentős költségeket takarítsanak meg.

A Demokratikus Koalíció célja az, hogy kormányra kerülve jelentősen csökkentse a szegénységben élők számát, segítsen egyre több családnak kikerülni a lakhatási és energiaszegénység állapotából. Programunk kidolgozásában támaszkodunk a Habitat for Humanity és más a témával foglalkozó civil és szakmai szervezetek javaslataira.

Niedermüller Péter a DK alelnöke, EP képviselő

RSS