Közlemény: Németország is elvenné hazánk EU-s támogatásait az orbáni menekültpolitika miatt

2015.10.28.
Molnár CsabaA német konzervatív kormányzópárt alelnöke - Angela Merkel pártbéli helyettese - szerint "meg kell fontolni, hogy a menekültek befogadásától elzárkózó uniós tagállamoknak járó uniós támogatás egy részét inkább a menekültügy finanszírozására fordítsák". Az osztrák kancellár és az euróövezeti csoportot vezető holland pénzügyminiszter után már a németek is felvetik, hogy el kellene venni hazánk EU-s támogatásait. Európa boldogabbik felében valóban tisztelik az európai értékeket, ezért ott nem elfogadható az az orbáni logika, amely csak kapni akar, de amikor szolidaritást kell vállalni más tagállamokkal, akkor megtagadja a segítséget. Egyre erősebb az a vélemény Európában, hogy a magyaroknak juttatott euró-milliárdokért "cserébe" el kell várni a magyar kormány együttműködését is menekültügyben, ha pedig ez továbbra sincs meg, akkor a menekülthelyzet kezelésére kell fordítani a Magyarországnak szánt összegeket is. A Demokratikus Koalíció szerint ha Orbán folytatja az ámokfutását, akkor hazánk elveszítheti az uniós támogatásokat, amelyek ma az összes közberuházás 95%-át adják Magyarországon. A DK szerint intő jel kell legyen a magyar kormánynak, hogy a fenti javaslat nem az európai baloldaltól, hanem a jobboldali, konzervatív, és kereszténydemokrata CDU alelnökétől származik.

Molnár Csaba EP-képviselő Demokratikus Koalíció